Kirje konepajan päällikölle vuonna 1897

 

Kun äskettäin järjestelin Sukututkimukseen liittyviä kansioitani, sattui silmiini erikoinen paperi. Meni kuukausi, ennen kuin muistin, mistä sen olin saanut.

     Joskus 1990-luvua alussa konepajalle tuli luultavasi Rautatiehallituksesta määräys (vai olisiko ollut ihan asetus) ,miten konepajan arkiston kanssa tulisi menetellä. Siinä luultavasti määriteltiin, mitkä asiapaperit säilytetään ja mitkä voidaan tuhota. Asiapaperin säilytyspaikaksi oli määrätty Joensuun Maakunta-arkisto. Hävitettävät paperit laitettiin lukittuihin kuljetusastioihin ja laitettiin tuhottavaksi. Arkiston selaamisen teki pääasiassa Raija Sulku.

     Raijan kanssa oli ollut joskus puhetta, että tutkin sukujuuriasi. Tiesin, että konepajassa on ollut Meklin-nimisiä työntekijöitä. Pyysin, että Raija ottaisi minulle kopion sellaisesta paperista, jossa olisi sukunimeni. Eräänä päivänä sain sellaisen paperin.

Alkuperäinen kirje ruotsiksi on tämän tekstin oikealla puolella, siinä on kaksi sivua. Kirje on osoitettu Kuopioon konepajan päällikölle ja kirjeen on allekirjoittanut A. Mäklin

Kirje on kirjoitettu Hiirolassa 2.2.1897. Hiirola on pieni kylä n. 15 km Mikkelistä pohjoiseen radan varressa, jossa junat pysähtyivät. Rataosuus Kouvolasta Pieksämäelle ja edelleen Kuopioon valmistui 1889. Kirje on kirjoitettu vanhalla Ruotsin kielellä. Kirjeen allekirjoittanut A. Mäklin on kaukainen sukulainen Adam Mäklin, joka asui ainakin Haukivuorella. Hänellä tuskin oli ruotsinkielen taitoa. Voi arvella, että kirjeen on kirjoittanut vaikka Hiirolan asemapäällikkö. Kirjeessä on selväsi ollut valmiina leimasimella painettu aseman nimi. Kirjeen esitetystä kysymyksestä voi päätellä varmuudella, että Mäklin toimi halkojen ostomiehenä. Hän osti paikallisilta asukkailta halkoja höyryvetureiden polttoaineeksi.      

 Tässä ensin Kuopioon lähetetyn kirjeen käännös Suomeksi.

 

 Hiirola, 2. helmikuuta 1897                                                                                                                                                Korjaamon esimies                                                                                                                                                                           Kuopio

Sen johdosta, että halkojen toimittaja on tahtonut  toimittaa koivuhalkoa  sopimuksessa mainitun havupuun asemesta (havupuun hintaan), allekirjoittanut ottaa itselleen vapauden kysyä, saisiko koivuhalkoa antaa vetureihin havupuun sijaan. Arvoisaa vastausta pyydetään pikaisesti.                                                                                                Kunnioittavasi  A. Mäklin    

Vastaus kyselyyn tuli aikanaan. Se oli aika sekava ja vaikea käännettävä.  Se on alkuperäisen kirjeen lopussa ja käännettynä suomaksi suurin piirtein näin:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Sekoitettuja koivuhalkoja saa antaa vetureihin, mieluiten sekoitettuna havupuun kanssa, (päälleviivattuna): muuten sen voi paikkaan, missä (tulkinnanvaraista): sellaista on ostettu  jonkun tai jonkin aikana, alaisena. ( Lause jää kesken).

(Siskoni oli aikanaan Lukiossa Ruotsin kielen opettaja ja oli opiskellut myös vanhaa ruotsia, joka poikkeaa paljon nykykielestä. Hän käänsi tässä jutussa olevan kirjeen. Tuskin joukostamme löytyy parempaa kääntäjää)                                                     

 KUOPIOSSA 15.2.2015  Martti Mecklin